Cas d'èxit Riells i Viabrea

Riells i Viabrea posa punt final als abocaments il·legals de residus

Parlem sobre els bons resultats dels sistemes de Control d’Abocaments il·legals amb el regidor de Seguretat de Riells i Viabrea, després de la seva posada en marxa el desembre de 2020.

Municipi

Riells i Viabrea

Comarca

Selva

Provincia

Girona

Població

+4.000 habitants

Solució Alphanet

Control d’abocaments indeguts de residus a les zones de contenidors

Situació inicial

Abocaments il·legals i despesa pública

Riells i Viabrea ha experimentat un descontrol d’abocaments de residus durant els últims anys. Un sector minoritari de la població feia un ús incorrecte dels serveis de residus que es traduïa en el llançament d’andròmines, o en males pràctiques de reciclatge, per exemple. Aquest mal ús suposava, segons estimacions de l’Ajuntament, “un increment d’un 6% en els costos anuals de l’abocador respecte d’una despesa normal”.

Per una altra banda, habitants d’altres municipis amb recollida porta a porta, abocaven les seves escombraries i altres objectes no permesos al municipi riellenc. Com a conseqüència, a més del servei de recollida, també es necessitava la intervenció de la brigada per a afrontar el problema. El regidor de seguretat, Felipe González, apunta que “això suposava un increment en el cost associat a la recollida d’escombraries.”

“L’ús incorrecte dels serveis de residus suposaven un increment d’un 6% anual en els costos de l’abocador respecte d’una despesa normal.”

Regidor de Seguretat de Riells i Viabrea

Motivacions del canvi

A més de les motivacions de millora i optimització de la gestió de residus, l’Ajuntament era conscient de la incomoditat que aquesta situació generava a la ciutadania. Per això l’Ajuntament va prendre la decisió d’implementar una solució de videovigilància pel control d’abocaments il·legals; no només motivat per a millorar la higiene de les zones d’abocaments, sinó també pel foment de bones pràctiques en matèria de reciclatge.

La solució

Una solució estratègica i efectiva

Un cop es va tenir coneixement de la solució d’Alphanet, es va fer una investigació de camp, i segons el regidor, es va “trobar referències molt positives sobre Alphanet a altres municipis”.

Una altra raó per a escollir la solució d’Alphanet va ser purament estratègica. Riells i Viabrea té 11 urbanitzacions, fet que suposava un repte a l’hora de controlar aquesta problemàtica. Per aquest motiu, una solució de videovigilància amb avisos automàtics resulta una solució molt adequada, ja que permet controlar simultàniament zones allunyades, evitant el patrullatge o la vigilància física de les zones d’abocaments.

“Vam trobar referències molt positives sobre Alphanet a altres municipis.”

Càmera de videovigilància Alphanet

Plantejament i posada en marxa

El projecte, en aquesta primera fase, consta de 6 punts de control d’Abocaments, distribuïts estratègicament en les zones més problemàtiques. Paral·lelament, l’Ajuntament ha adaptat el protocol administratiu per a poder sancionar als infractors que els vigilants identifiquen fàcilment amb el nou sistema. Segons el senyor González, “ara poden identificar als infractors sense l’inconvenient d’haver de pillar-los «in fraganti» en el moment just de la infracció perquè la sanció sigui vàlida”. Afegeix que “d’aquesta manera és molt senzill identificar a l’infractor i emetre la sanció pertinent. Els vigilants ens han felicitat per la implementació de la solució perquè ja és una eina més del seu treball”.

“És molt senzill identificar a l’infractor i emetre la sanció pertinent”.

Situació actual

Canvi positiu immediat

El regidor de seguretat destaca que estan “molt contents amb els sistemes. (…) Hi ha hagut un descens gairebé radical d’abocaments il·legals al municipi. Abans, els punts d’abocaments estaven bruts i hi havia andròmines abandonades; ara s’observa una situació increïblement diferent.”. Respecte de la immediatesa dels resultats obtinguts, assenyala que “quan es fa alguna actuació d’aquest tipus, esperem resultats a llarg termini; però en aquest cas s’ha observat un canvi immediat i total.”

“Hi ha hagut un descens gairebé radical d’abocaments il·legals (…) s’ha observat un canvi immediat i total.”

Retorn de la inversió

La solució, que està operativa des del 9 de desembre, ha possibilitat que es processessin al voltant de 70 denúncies per accions incíviques, algunes d’aquestes a infractors reincidents. Per altra banda, el darrer mes es van enviar 9 tones menys de residus al servei d’abocador, fet que ha propiciat una reducció en la despesa relacionada amb aquest servei.

Futures accions

Amb els resultats dels primers mesos a la mà, l’Ajuntament ja pensa en noves vies de millora de les zones d’abocaments: “Des de l’àrea de Medi Ambient ja estan estudiant en complementar la solució, fent més atractius els punts d’abocaments per als veïns; i també ampliant els punts de control amb sistemes de videovigilància a altres punts d’abocaments del municipi.”

Alphanet, garantia d’èxit

Castell-Platja d’Aro: els resultats d’un municipi pioner

Castell-Platja d’Aro: els resultats d’un municipi pioner

El municipi de Castell-Platja d’Aro ha obtingut al llarg dels darrers anys uns fantàstics resultats en termes de seguretat. La seva voluntat ferma per emprendre un projecte de seguretat modern i amb visió de futur; i la definició d’uns objectius ambiciosos i ben definits han esdevingut motiu fonamental per l’èxit de la iniciativa.

Esteu interessats en alguna solució pel municipi o voleu rebre assessorament?

Contacteu amb nosaltres i us informem.