Cas d'èxit Sant jaume d'Enveja

Sant Jaume d’Enveja: videovigilància per a combatre el «Cargol Poma» al Delta de l’Ebre

En coordinació amb la Generalitat de Catalunya i els actors municipals involucrats, Alphanet implementa una via preventiva, no agressiva i complementària a les que ja s’apliquen, per a combatre els efectes negatius que l’expansió del «Cargol Poma» està provocant al territori del Delta de l’Ebre.

Municipi

Sant Jaume d’Enveja

Comarca

Montsià

Provincia

Tarragona

Població

+3.000 habitants

Solució Alphanet

CCTV

Escenari

Sant Jaume d’Enveja és un municipi situat a la comarca del Montsià, a l’hemidelta dret del riu Ebre. Com la majoria dels municipis de la zona, la seva economia depèn majoritàriament del riu, amb una gran activitat del sector agrícola, i del sector terciari, fruit de l’atractiu del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Ubicació de Sant Jaume d'Enveja sobre el mapa de Catalunya

Punts clau del plantejament

  • Evitar que l’espècie invasora creui a l’hemidelta esquerre.
  • Vigilar els vehicles que “transporten” l’animal de forma involuntària.
  • Trobar una solució preventiva i no agressiva.
  • Conscienciar als infractors de les normatives de control.

Problemàtica

La propagació de l’espècie invasora “Cargol Poma” (Pomacea Canaliculata) està generant problemes a l’entorn del Delta de l’Ebre, que és zona natural protegida (Parc Natural), i també una zona d’alt interès econòmic (arrossars).

L’espècie es propaga sense control pel territori, en part degut al trànsit de vehicles –agrícoles majoritàriament- i el trasllat de plantes. El cargol s’adhereix i fa la posta d’ous a aquests vehicles i/o a les plantes que aquests transporten i colonitza així noves zones.

Davant aquest fet, les autoritats han establert una sèrie de protocols de neteja i control dels vehicles per minimitzar la propagació.

A més, els experts han establert nombroses solucions complementàries per combatre aquesta situació. La primera es basa a assecar el terreny, ja que el cargol poma és una varietat de riu i necessita un entorn humit per reproduir-se i viure. Aquesta solució té un gran inconvenient; afecta molt negativament als cultius.

La segona solució consisteix a elevar el nivell de sal de l’aigua del riu. Aquesta mesura també resulta agressiva per a la resta de flora i fauna del Delta.

Existeixen més mesures com l’aplicació de saponina a la terra dos cops cada temporada –a la sembra i després a la collita-, ús de calç viva, inspeccions, prohibicions, etc.

Ubicació del sistema de CTTV

Solució

Davant aquestes mesures, els actors involucrats en la resolució del problema, juntament amb Alphanet, han definit una solució preventiva complementària basada en un sistema de videovigilància per a verificar el correcte seguiment del compliment de les normatives i protocols establerts.

La solució està formada per un sistema de CTTV format per dues càmeres situades a una rotonda del terme municipal de Sant Jaume d’Enveja, al costat del Pont Lo Passador, que creua l’Ebre i connecta amb el municipi de Deltebre. Aquest pont és una zona de pas obligada per als vehicles i suposa un punt estratègic per a fer un seguiment dels protocols de neteja dels vehicles.

La localització de les càmeres és molt important, ja que el problema pot agreujar-se si l’animal creua de l’hemidelta esquerre (zona més afectada), i colonitza l’altre.

Objectius

La mesura pretén conscienciar als propietaris de vehicles i maquinària agrària de la zona perquè s’involucrin amb la solució i col·laborin acomplint les normes, limitant la propagació de l’espècie invasora i concentrant els treballs d’erradicació a una àrea més concreta i coneguda.

Punts clau del plantejament

  • Comunicació i coordinació dels actors implicats.
  • Divulgació de la solució a la ciutadania per provocar conscienciació.
  • Seguiment de l’evolució de la solució.
Delta de l'Ebre

Alphanet, garantia d’èxit

Castell-Platja d’Aro: els resultats d’un municipi pioner

Castell-Platja d’Aro: els resultats d’un municipi pioner

El municipi de Castell-Platja d’Aro ha obtingut al llarg dels darrers anys uns fantàstics resultats en termes de seguretat. La seva voluntat ferma per emprendre un projecte de seguretat modern i amb visió de futur; i la definició d’uns objectius ambiciosos i ben definits han esdevingut motiu fonamental per l’èxit de la iniciativa.

La Jonquera: solucions úniques per un municipi únic

La Jonquera: solucions úniques per un municipi únic

La capacitat d’adaptació de les nostres solucions de seguretat queden patents al terme municipal de La Jonquera. Al llarg del territori català trobem problemàtiques i tipologies delictives genuïnes i diferenciades. Això fa que els nostres plans de seguretat i la definició dels projectes sigui necessari.

Esteu interessats en alguna solució pel municipi o voleu rebre assessorament?

Contacteu amb nosaltres i us informem.